EHBO WANDSYSTEEM & ONTRUIMINGSPLAN


Een ontruimingsplan is verplicht. Wat in een ontruimingsplan benoemd dient te worden is afhankelijk van de grootte en type bedrijf. Opstellen van het ontruimingsplan wordt in overleg met de (interne) preventiemedewerker gedaan. Deze medewerker is namelijk op de hoogte van de binnen uw bedrijfsvoering aanwezige risico's en welke veiligheidsmiddelen op het gebied van BHV, EHBO en brandpreventie er voorhanden zijn. De Arbowet geeft richtlijnen voor het opzetten van een adequate BHV organisatie. Qua voorziening zijn de verschillende EHBO-wandystemen een uitermate effectieve all-in-one oplossing om in snelle effectieve eerste hulp bij ongelukken te voorzien. ONTRUIMINGSPLAN & ARBOWET

Volgens de Arbowet moet iedere organisatie een schriftelijk ontruimingsplan hebben. De toezichthouders controleren of u een plan voor ontruiming heeft en of dit actueel is. Zorg dus ook dat u de bedrijfsveiligheid voorzieningen goed op orde heeft en dat het plan voor ontruiming fysiek op een centrale plaats aanwezig is (bijvoorbeeld bij de balie). Behalve voor het opmaken van een ontruimingsplan kunt u bij ons ook blusmiddelen, pictogrammen, oogspoelflessen, verbandkoffers en meer veiligheid artikelen kopen. Het maken en bijhouden van een plan voor ontruiming bij calamiteiten is geen eenmalige actie. Het is een document dat periodiek dient te worden bijgewerkt en aangevuld. Bijvoorbeeld wanneer de situatie binnen de organisatie door verhuizen, verbouwen of uitbreiden van de dienstverlening of productie, verandert. Zijn er in uw bedrijf  AED, BHV, brandpreventie voorzieningen en zijn er officieel opgeleide bedrijfshulpverleners? Dan is dit essentieel om in het ontruimingsplan te benoemen.


ONTRUIMINGSPLAN & BEDRIJFSHULPVERLENERS

Wanneer bent u verplicht om een opgeleide BHV-er binnen uw bedrijf te hebben? Dit is verplicht vanaf het moment dat er sprake is van één of meerdere werknemers. Of wanneer er meerdere personen bij uw bedrijf op bezoek komen. Hierbij kunt u denken aan leveranciers klanten en alle overige relaties. Hoeveel bedrijfshulpverleners en binnen een bedrijf dienen te zijn is niet geheel duidelijk in de wetgeving. Wij bekijken dit per organisatie, vanuit de bedrijfsonderdelen en vanuit de aard van het bedrijf. Is er sprake van wisseldiensten dan is een dubbel aantal bedrijfshulpverleners per shift aan te raden. De aangewezen bedrijfshulpverleners dienen hiertoe opgeleid te zijn en dienen jaarlijks de BHV herhaling cursus te volgen zodat ze goed geïnstrueerd blijven. Ook is het belangrijk om niet alleen tijdens de BHV cursus evacuatie ontruiming te oefenen. Een ongeluk met gevaarlijke stoffen, instortingsgevaar, bommelding of brand. Het kan overal en in ieder bedrijf gebeuren. Door ontruimen van het bedrijfspand te oefenen weten aanwezigen (evt ook met behulp van vluchtwegplattegronden) via welke (nood)uitgangen het pand te verlaten en waar men zich dient te verzamelen. Op de afbeelding rechts het bekende bord waar men zich bij een bedrijfscalamiteit dient te verzamelen zodat de bedrijfshulpverlener kan inventariseren of er aanwezigen ontbreken. Wij zijn u behalve met EHBO wandpanelen ook van dienst bij het adviseren en leveren van degelijke en de goedkoopste verzamelplaatspalen en bijbehorende accessoires. Neem voor advies en informatie over bedrijfsveiligheid gerust contact met ons op, wij zijn graag van dienst.